O nouă generație

Oamenii care trăiau în anul 1000 se întrebau cum va fi peste 100 de ani, la fel și cei din 1100, 1300, 1700, la fel și noi, dupa secole, ne întrebam în 2019 același lucru. Unii și-au dat cu parerea și au vrut să ne arate și nouă cum cred ei că va arăta viitorul, așa au apărut filmele 2001: O Odisee Spațială, Blade Runner, Al Cincilea Element și multe altele.

Inteligența artificială poate face multe; să joace șah, să conducă mașini, să ofere diagnostic pentru probleme medicale. Cu toate astea, din spate vin noi forme de inteligență artificială, care promit să le întreacă pe cele deja existente. În ziua de azi, vedem și simțim tehnologie în toate activitățile pe care le întreprindem, făcându-ne viața și procesele de zi cu zi din ce în ce mai ușoare și eficiente. Înca de mici am fost obișnuiți cu tehonogia și ni se pare întru-totul normal să o avem împrejur.

Vor înlocui roboții oamenii?

Sophia

Este un robot umanoid dezvoltat de către Hanson Robotics, o companie bazată în Hong Kong, fondat în 2013 de către doctorul David Hanson. Spre finalul anului trecut, Sophia, care spune că a fost activată în 2015, a primit cetățenie din partea Arabiei Saudite, devenind primul robot-cetățean al lumii.

Sophia este, în acest moment, unul dintre cei mai avansați roboți umanoizi din lume. Are integrată o rețea neurală și învață constant din ceea ce vede în jurul ei și nu numai. Scopul final este ca Sophia să ajungă să simtă dragoste și să aibă dorințe. Ea a fost creată după modelul actriței Audrey Hepburn și este recunoscută pentru aparența și comportamentul său uman, spre deosebire de alte variante de roboți. Creatorul său, David Hanson, a înzestrat-o pe Sophia cu inteligență artificială, posibilitatea de prelucrare vizuală a datelor și recunoaștere facială. Sophia imită gesturile și expresiile faciale umane și este capabilă să răspundă la anumite întrebări și să poarte conversații.

O armata de roboti

Introducerea a cât mai mulţi roboţi în activităţile armatei şi pe câmpul de luptă ar trebui să uşureze viaţa soldaţilor şi să îi protejeze în faţa unor scenarii fatale.

Pentagonul investeşte aproximativ 1 miliard de dolari în următorii ani pentru a dezvolta roboţi pe care să îi introducă pe câmpul de luptă alături de soldaţi, potrivit Business Insider. Armata americanilor utilizează deja o serie de roboţi pentru activităţi precum dezamorsarea bombelor şi pentru patrulare, însă noii roboţi vor putea îndeplini sarcini mai complexe, precum misiuni de recunoaştere detaliată şi detectarea armelor chimice. Cu toate acestea, există o serie de îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la dezvoltarea roboţilor de luptă, în special atunci când vine vorba de roboţi autonomi.

Pe scurt,  specialiştii nu sunt confortabili cu ideea unor roboţi ucigaşi, care pot decide cine trăieşte şi cine nu pe câmpul de luptă.

Oamenii si robotii

Indiferent ca oamenii si robotii se iubesc sau se lupta, cel mai probabil scenariu implica un punct de convergenta in viitor. Pe de alta parte, oamenii continua sa adauge cat mai multe gadget-uri si calculatoare mici tehnologiei. Poti vedea deja o multime de astfel de cyborgi care intra in componenta iPhone-ului tau sau poti ajuta un prieten de al tau sa resimta atingerea dupa ce si-a pierdut un brat in urma unei amputari, de exemplu, prin recomandarea unui brat bionic.

Oamenii si masinariile incep sa semene destul de mult, astfel ca in viitor nu va mai exista niciun fel de diferenta. Insa, dintr-un punct de vedere mai pozitiv, oamenii nu isi vor mai face atat de mult griji despre roboti odata ce incep sa fuzioneze cu ei.

Viața noastră cu roboții

Intervenţii chirurgicale realizate de braţe robotice capabile de mişcări neînchipuit de fine. Roboţi industriali care ridică, deplasează, sudează, taie şi lipesc, înlocuind braţele a zeci de muncitori. Jucării care imită şocant de fidel înfăţişarea a tot felul de animale, dar care sunt tot roboţi, mai mari sau mai mici, de la robo-pui de găină, până la enormi dinozauri animatronici. Roboţi militari, roboţi utilizaţi în acţiuni de salvare, roboţi trimişi în misiuni de explorare spaţială... Roboţii sunt printre noi, pe lângă noi, trăim în preajma lor, uneori fără să ne dăm seama cât de frecventă e prezenţa lor. Iar în urmatorii ani, prezenţa zilnică a unui robot-însoţitor permanent, trăind pe lângă casa omului, nu mai reprezintă o proiecţie SF, ci o realitate tot mai răspândită.